Bolnica za plućne bolesti i TBC u Travniku: Proteklih 10 godina stalni pad tuberkuloznih bolesnika

Bolnica za plućne bolesti i TBC u Travniku: Proteklih 10 godina stalni pad tuberkuloznih bolesnika

- September 28, 2018

U protekloj godini u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku zabilježeno je ukupno 35 oboljelih od tuberkuloze, a u prvih osam mjeseci ove godine 29 oboljelih, potvrdio nam je dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC Travnik.

Uporan kašalj

– Imamo tren28d ozbiljnog smanjenja jer, recimo, 2008. godine je zabilježeno 147 oboljelih. Proteklih 10 godina bilježimo stalni pad oboljelih, ali i dalje je to ozbiljan javno-zdravstveni problem. Najbolja prevencija je pravilno liječenje i aktivno traganje za kontaktima s oboljelima. Građani koji naglo smršave, koji imaju blago povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak apetita i uporan kašalj trebaju se javiti pulmologu – preporučuje dr. Abdulović.

Bolnica za plućne bolesti i TBC kao specijalizirana zdravstvena ustanova prati i druga plućna oboljenja.

– Bilježimo ozbiljan porast oboljelih od malignih oboljenja pluća, virusnih upala pluća, te uobičajen broj oboljelih od astme i drugih opstruktivnih oboljenja pluća – navodi dr. Abdulović.

Prijemni odjel

Uskoro će u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku biti upriličeno otvaranje prijemnog odjela te puštanje u rad najsavremenijeg RTG digitalnog aparata u renoviranom RTG kabinetu i kardiološkog kabineta za oboljele na liječenju u ovoj bolnici.

Onkološki odjel

U ovoj bolnici su ranije izvršene sve pripreme za otvaranje Onkološkog odjela u ovoj bolnici, što će znatno olakšati dolaske na terapije oboljelim s područja SBK. Trenutno je nekoliko sestara i jedna doktorica na obuci na Klinici za onkologiju u Sarajevu, tako da se provode pripremne aktivnosti za otvaranja Onkološkog odjela za hemoterapiju.

avaz.ba