Travnik: U bolnici za plućne bolesti otvaraju odjel onkologije

Travnik: U bolnici za plućne bolesti otvaraju odjel onkologije

- January 9, 2020

Nakon sedam godina od početka inicijative, u sljedeća dva mjeseca prvi onkološki pacijenti iz SBK terapiju bi mogli dobiti u – Travniku. Naime, nakon sedam godina pripremanja onkološki odjel u sklopu Bolnice za plućne bolesti u Travniku napokon bi mogao primiti prve pacijente.

Kako je kazao Anto Matić, kantonalni ministar zdravstva i socijalne politike, trenutno se završava dokumentacija koja će biti poslana u resorno federalno ministarstvo za dobivanje konačne dozvole.

Vlada je od 2013. kada je započela inicijativa o otvaranju onkološkog odjela izdvojila oko 300.000 KM. Zavod je u međuvremenu odobrio financiranje za osposobljavanje sedmero medicinskih radnika koji će raditi tamo. Kroz pet ili 10 dana svu potrebnu dokumentaciju proslijedit ćemo u resorno federalno ministarstvo”, rekao je Matić.

Ako sve bude u redu, najavljuje ministar, prvi pacijenti bit će primljeni u roku od dva mjeseca, a na odjelu će raditi dva onkologa.
U razgovoru sa direktorom bolnice dr. Emirom Abdulovićem dobili smo informacije da je na novoj onkologiji sve spremno – tamo će raditi dva onkologa, a ove godine odobrili smo slanje na specijalizaciju još jednog onkologa”, rekao je Matić.

Tako će više od 8.000 onkoloških pacijenata na području SBK biti pošteđeno puta na kemoterapije i liječenje u Sarajevo.

Čak više od 75 posto pacijenata moći će dobiti liječenje i terapiju u Travniku, a samo najteže slučajeve slat ćemo za Sarajevo. Novi odjel onkologije pokrivat će onkološke bolesti na pet organa”, kazao je Matić.

izvor: drukciji.ba